MLL logo

Lukumummiksi tai lukuvaariksi /Etelä-Karjala

Lukumummiksi tai lukuvaariksi /Etelä-Karjala

Lukumummi- ja -vaaritoiminnan tarkoituksena on parantaa 2.-6. luokkalaisten lasten lukusujuvuutta, tarjota lapsille positiivisia lukukokemuksia sekä innostaa lapsia lukemisen pariin yhteisten lukutuokioiden avulla.

Lukutuokioiden lomassa syntyy luontevaa sukupolvien välistä kanssakäymistä, kun vapaaehtoiset osallistuvat lasten arkipäivään ja lapset saavat säännöllisen kontaktin isovanhempiensa sukupolveen.

Lukumummi ja -vaari toimintamallin on kehittänyt Niilo Mäki Instituutti yhteistyössä MLL:n kanssa.

Miksi?

Suomessa lähes kaikki lapset oppivat lukemaan, mutta osa lapsista ei saavuta sujuvaa lukutaitoa. Jos lukeminen on hidasta ja työlästä, lapsi alkaa helposti vältellä sitä. Se taas lisää riskiä syrjäytyä myöhemmin koulutuksesta ja työelämästä.  


Mitä lukumummi tai -vaari tekee?

Lukumummit ja -vaarit käyvät koululla omien mahdollisuuksiensa mukaan, noin kerran viikossa. He lukevat kirjaa yhdessä niiden oppilaiden kanssa, jotka tarvitsevat lisätukea lukemiseen. Lukemisen jälkeen keskustellaan lyhyesti luetusta. 

Tarvitsenko erityistaitoja?

Et! Iloinen mieli ja innostus lukemiseen riittävät. 


MLL:n Kaakkois-Suomen piiri perehdyttää, tukee ja ohjaa vapaaehtoisia lukumummeja ja -vaareja. Vapaaehtoisille järjestetään myös vertaistapaamisia sekä koulutuksia. 

Lisätietoa lukumummi- ja -vaaritoiminnasta:
heta.jurvanen@mll.fi

Ilmoittaudu avoimeen tehtävään!